BRASA’S WIJNENCYCLOPEDIE
BRASA en wijn zijn in de afgelopen jaren onlosmakelijk met elkaar verbonden. Puur uit liefhebberij zijn wij ons gaan verdiepen in het mooie druivensap.
Deze wijnencyclopedie hebben wij zoveel mogelijk samengesteld met wijnen vanuit de gehele wereld. Belangrijkste bij de samenstelling hiervan is dat we uitgaan van kwaliteit, zuiverheid en originaliteit. Wijnen moeten herkenbaar zijn. Hout is ondersteunend en niet een overheersende factor. Terroir moet zijn expressie kunnen uiten in de wijn en niet overheerst worden door houtrijping.
Deze Wijnencyclopedie vertelt u alles over ons wijnassortiment. We hebben getracht ons wijnassortiment zo divers mogelijk samen te stellen met veel herkenbare druifsoorten. Daarbij hebben we onze wijnen ingedeeld in smaakprofielen.
Bij alle wijnen in deze wijnencyclopedie hebben wij getracht een smaakaanduiding te geven. Heeft u opmerkingen over onze Wijnencyclopedie, mist u uw favoriete wijn of heeft u andere suggesties? Wij horen graag van u.

WIJN VAN DE MAAND
Naast al het moois hebben we iedere maand een witte en een rode wijn van de maand. In samenspraak met onze 3 wijnleveranciers zullen we iedere maand een speciale wijn serveren. Vraag hiernaar bij onze medewerkers.

HIGH WINE
Tijdens onze High Wine kun je genieten van verschillende gerechten en bijpassende wijnen. Wij serveren vier warme of koude gerechtjes met vier glazen speciaal geselecteerde wijnen. Heerlijk genieten dus!
Een High Wine bij restaurant BRASA Purmerend is al te reserveren vanaf 2 personen en is niet gebonden aan vaste middagen. In de weekenden is de High Wine mogelijk tot 18:00 uur.
De prijs per persoon voor een High Wine is €38,50.

Fris & Strak

BRASA'S BODEGA, VERDEJO, SPANJE

De druif Verdejo is het belangrijkste druiven ras van Spanje. Het is namelijk het meest aangeplante en tevens het sterkste ras. Bijzonder aan de druif Verdejo is dat deze erg gevoelig is voor contact met zuurstof, daarom worden de druiven vaak in de koelte van de nacht geplukt, zo snel mogelijk geperst en in metalen vaten gegoten. Met behulp van stikstof worden de druiven gedurende het hele proces zoveel mogelijk beschermd tegen zuurstof om vroegtijdige gisting te voorkomen. Hierna bepaalt de wijnboer zelf of hij ervoor kiest om de wijn houtopvoeding te geven. Het gebied waar deze wijn vandaan komt is Castilla y León en dat is gelegen in het midden van Spanje en het is er erg heet. De druif Verdejo geeft altijd hele mooie ronde aromatische wijnen met een zachte afdronk. Onze Verdejo kenmerkt zich door veel tonen van citrusvruchten, groene appel en een hint van tropisch fruit. Een erg verfrissende wijn en ongecompliceerd! In Italië wordt deze druif Verdechio genoemd.

SILVERMYN, SAUVIGNON BLANC, ZUID-AFRIKA

Sauvignon Blanc is een klassieke druivensoort met een onmiskenbare smaak, namelijk het zuurtje van groene appel. De druif geeft een lichtvoetige, droge witte wijn, altijd met een subtiele maar herkenbaar kruidig accent. De geur die je vaak ruikt in deze wijnen zijn buxus, wit fruit en bloemen. De druif behoort tot de meest gebruikte druiven- soorten ter wereld en vindt zijn oorsprong in Frankrijk. Onze Sauvignon Blanc komt daarentegen uit Zuid Afrika.

CASTEL FIRMIAN, PINOT GRIGIO, ITALIË

Pinot Grigio is een druif die in meerdere landen voorkomt en verschillende benamingen heeft. In Frankrijk wordt deze Pinot Gris genoemd en in Duistland en Oostenrijk Grauburgunder. We laten het even bij deze drie maar zo zijn er nog meer. De druif Pinot Grigio kom je voornamelijk tegen in de wat koelere streken. Het geeft de wijn een fris karakter met relatief weinig zuren. In de wat warmere streken worden deze een beetje saai en zoetig. De schillen bevatten weinig kleurstof dus je zal van deze druif enkel witte wijnen vinden met heel af en toe een rosé variant hiervan. Onze Pinot Grigio komt uit Italië uit de Veneto streek wat gelegen is in het Noorden van Italië. Deze streek staat naast de deze wijn vooral bekend om de prosecco. Deze sprankelende Pinot Grigio is strogeel van kleur en aan alle kanten fris en fruitig. In de smaak en geur herken je de frisse tonen van appel en limoen en een toon van bloesem. Als je goed proeft is er ook een heel klein tinteltje te herkennen op je tong wat de wijn lekker levendig maakt.

APOSTELHOEVE, CUVEE XII, MÜLLER-THURGAU, AUXEROIS, PINOT GRIS, NEDERLAND

Dit wijndomein is het oudste, grootste en meest bekende van Nederland en bestaat sinds 1970. Het domein is gelegen op de Louwberg te Maastricht. De Cuvee XII (12) bestaat sinds 2002 en is hun grootste project en tevens hun paradepaardje. De wijn is een blend gemaakt van 40% Mūller Thurgau, 30% Auxerois en 30% Pinot Gris. Het geeft een heel unieke smaak weer aangezien het terroir (de grond) uit veel kalk, kiezel en mergel bestaat. Het aantal hectare wijngaard in Nederland is natuurlijk relatief klein in vergelijking met andere landen, dus de opbrengst is ook vrij laag. Aangezien de Nederlandse wijnen in de lift zitten en er veel vraag naar is, mogen we blij zijn dat wij dit pareltje schenken kunnen. In de geur en smaak herken je heel veel fruit (abrikoos, peer), rijpe vijgen, citrus (limoen), kruidigheid en florale tonen.

SANAMARO, ALBARIÑO, RIAS BAIXAS, SPANJE

De druif Albariño is een inheemse druif. Deze groeit dus alleen in Spanje. De druif groeit in de bekende streek Rias Baixas, wat in Het Noord-Westen ligt. De wijngaarden liggen veelal op zandgronden die zeer dicht aan de zee grenzen. De wijn bevat knapperige zuren en een aromatische intensiteit met hints van citroen en bloemige tonen.

ROGER CHAMPAULT, SANCERRE, SAUVIGNON BLANC, FRANKRIJK

Sancerre staat bekend als de bakermat van de Sauvignon Blanc. Deze druif is tegenwoordig een echte wereldreiziger, maar komt oorspronkelijk uit de Loire. De Sancerre heeft een AOC keurmerk Het is een modern familiebedrijf in eigendom van twee broers. De bodem bestaat uit kalkhoudende klei op steile hellingen en uit een bodem met een laag bruin zand met een grote hoeveelheid krijtkeien. De broers produceren zuivere sauvignonwijnen met veel fruit en een mooie terroirexpressie. Deze wijn is bleekgeel met in de geur veel fruit en bloemen. In de mond is de wijn soepel en relatief rond met wat rustige zuren, mooie mineralen en een lange afdronk. Heerlijk sappige en goed rijpe Sancerre.

WEINGUT KNOLL SMARAGD, GRUNER VELTLINER, OOSTENRIJK

Dit juweel van 100 % Riesling van 8 tot 45 jaar oude stokken heeft prachtige geconcentreerde aroma’s. De neus wordt begroet met een verleidelijk boeket van witte perzik, sappige peer en een vleugje citrusbloesem. Een romige rijpe aanzet die wordt ondersteund door een spannende mineraliteit en ragfijne zuren. De uitzondelijke lange afdronk maakt de wijn compleet. Het wijngoed Knoll legt de nadruk op twee vooraanstaande druivenrassen, namelijk de Gruner Veltliner en Riesling, die elk ongeveer 45% van de wijngaarde beslaan. De overige 10% is verdeeld over Muskateller, Traminer, Chardonnay en Pinot Noir. Ongeveer een derde van de wijngaard bevindt zich op steile terraswijngaarden, ontoeganklijk voor tractoren, wat resulteert in een volledig handgemaakte wijngaardbewerking.

Aromatisch, rijk & vol

L'ESPARROU, CHARDONNAY, FRANKRIJK

Een heerlijke Chardonnay met een strogele kleur. In de neus aroma’s van honing, kruiden en citrus. De aanzet is zacht en verfijnd, de smaak gemiddeld intens met tonen van rijp wit fruit, mango en gember.

JARDIN DES CHARMES, VIOGNIER, FRANKRIJK

Deze wijn komt uit het zuiden van Frankrijk, uit de bekende streek Languedoc. (Vanaf de Spaanse grens naar het midden toe, tot aan de Rhône). Door zijn geografische ligging heeft dit gebied een Mediterraan klimaat. De zomers zijn er erg heet met veel zon. Wind vanuit de bergen, en in het zuiden vanuit de zee zorgt voor de nodige verkoeling zodat de druiven niet te snel rijpen maar gelijkmatig. De druif Viognier gedijt het best in dit specifieke gebied. De opbrengst van de druiven zijn vrij laag. De wijn is vol van karakter en ligt vaak vrij hoog in zijn alcohol. Onze Viognier kenmerkt zich met fruitige tonen van wit en exotisch fruit. Soepel en rond van karakter met een fijne balans. Er zijn veel bloemige tonen, aroma’s van wilde perzik, abrikoos en mango. De wijn is een zeer mooie balans tussen fijnheid en complexiteit.

DOMAINE ALAIN PAUTRE, CHABLIS, CHARDONNAY, FRANKRIJK

Chablis is een wereldberoemde witte wijn, die gemaakt wordt in de gelijknamige stad Chablis. De stad Chablis valt onder de streek Bourgogne. De druif die hiervoor wordt gebruikt is Chardonnay. Kenmerkend van de witte wijnen uit Chablis zijn: droog, fris en fruitig en door het terroir een mineralige ondertoon. Een verschil tussen een Chardonnay wijn uit de Chablis streek en allerlei andere Chardonnay’s is dat de Chablis geen eikenhouten opvoeding heeft gehad. Deze heeft dus niet de bekende smaken die horen bij een Chardonnay met houtrijping. De streek Chablis is net als de hierboven genoemde Pouilly-Fume niet erg groot in oppervlak dus de hoeveelheid wijn wat hier wordt geproduceerd is niet erg hoog. Dit in combinatie met de fantastische kwaliteit zorgt ervoor dat de wijn zeer exclusief is. De wijnen zijn ook weer in 4 categorieën (Appellations) te plaatsen wat de kwaliteit van de wijn aangeeft en daardoor dus ook een beetje de prijs. Onze Chablis is in de geur fris met wit fruit en is mild aromatisch. In de smaak is deze mineralig met een vette ondertoon, dit door de bodem die rijk is aan kalk.

VIÑA IJALBA, TEMPRANILLO BLANCO, RIOJA, SPANJE

De IJalba familie maakt sinds 1975 ecologische wijnen in de Rioja. De meesten zullen bij Rioja denken aan een stevige rode wijn, maar bij IJalba doen ze het net even anders. Als een van de weinige heeft deze familie zich gespecialiseerd in de witte Rioja’s. De inheemse druiven Tempranillo Blanco en Maturana Blanca zijn in de Rioja zo ondervertegenwoordigd dat ze bijna verloren zijn gegaan. Viña IJalba is voorop gegaan in het bewaken van deze druiven en maakte zelfs als eerste wijnen die van 100% Tempranillo Blanco en 100% Maturana Blanca gemaakt zijn. Onze Rioja is ook een wijn gemaakt van 100% Tempranillo Blanco druiven. De Rioja druiven ondergaat na de vergisting op RVS tanks een houtlagering van 8 maanden op eikenhouten vaten. Volle, aromatische wijn gemaakt van dé blanke druif van Rioja. Ronde smaken van tropisch fruit worden ondersteund door tonen van vanille, brioche en marsepein verkregen door de acht maanden houtlagering. Dit alles wordt afgesloten met een zuivere, frisse afdronk. Prachtig!

MÂCON-MILLY-LAMARTINE, CHARDONNAY, BOURGOGNE, FRANKRIJK

De Bourgogne is een Franse streek waar enkele van de beroemdste wijngaarden ter wereld liggen. Deze witte Bourgogne uit het gebied van Macon is op basis van 100% Chardonnay. De prachtige wijngaarden strekken zich uit op de ‘Montagne de Cra’, één van de beste stukjes grond van de regio. Mooie frisse kleur, lichtgoud. In de mond lekker smeuïg en sappig ondersteund door een fijne aciditeit. Het is een wijn met karakter.

BELONDRADE, VERDEJO, SPANJE

Spanje staat van oudsher bekent als land van zijn rode wijnen, maar de streek Rueda staat juist bekent om zijn frisse fruitige witte wijnen. De oprichters Didier Belondrade en Brigitte Lurton zijn 25 jaar geleden begonnen met het produceren van witte wijn in Rueda, in het hart van de Denominación. Dit is een oude stad met een gigantisch gangenstelsel aan wijnkelders. De Belondrade Verdejo wijn wordt door velen gezien als de beste witte wijn van de Rueda en zelfs van Spanje. De lichtgefilterde wijn wordt voor de botteling uit verschillende vaten in rvs rucees gemengd. Er mag maar een beperkte hoeveelheid van de Belondrade wijn naar Nederland gaan vanuit Spanje.

BELONDRADE Y LURTON, VERDEJO, SPANJE

Het parade paardje van wijnhuis Belondrade! Een prachtwijn van het allerhoogste niveau. Geuren van fruit zoals groene appel en peer, maar ook wat eikenhout en vanille. Een heerlijke romige wijn met een perfecte frisheid.

MEURSAULT DOMAINE JEAN FÉRY, CHARDONNAY, FRANKRIJK

Een wijn waar de houtlagering en het fruit perfect in balans is. Weelderig, rijk en intens van smaak, bloemige aroma’s evenals boter en vanille. Meursault behoort tot de top van de witte Bourgogne wijnen . De naam Meursault staat voor Chardonnay van wereldklasse. De wijn is vol en rijk van smaak maar toch fris. De rijping op eikenhout zorgt voor vanille tonen en complexiteit. Nergens ter wereld doet de Chardonnay druif het zo goed als in de Bourgogne (Frankrijk). De unieke combinatie van klei, kalksteen, mergel en leem in de bodem, samen met het koele klimaat , zorgt voor een langzame rijping van de druiven. Het domaine Jean Fery is het levenswerk van Jean Louis Fery. De advocaat nam in 1988 het roer over en investeerde gigantisch in de ontwikkeling en uitbreiding. De insteek bij Jean Fery is om de wijnen van het domein betaalbaar te houden en daarnaast hoge kwaliteit leveren. Het bedrijf verbindt de familie met haar historie en willen ze doorgeven aan de volgende generaties.

Zacht & rond

CAL Y CANTO, TEMPRANILLO, MERLOT, SPANJE

Deze wijn is een blend van Tempranillo, Shiraz en Merlot, maar we gaan deze wijn benoemen als Tempranillo aangezien we ook de wijn Merlot per glas gaan verkopen. Hierin maken we nu dus onderscheid om verwarring te voorkomen. De druif Tempranillo is een inheemse druif wat betekent dat deze dus alleen al in Spanje gedijt/groeit. De streek waar deze wijn vandaan komt is Tierra de Castilla en ligt in het midden van Spanje wat tevens het grootste wijngebied is, La Mancha. In het binnenland van Spanje kan het er erg heet worden dus liggen de wijngaarden op de wat hoger gelegen vlaktes. De dagen zijn er evengoed nog warm en ’s nachts koelt het voldoende af. In deze omstandigheden gedijt de Tempranillo prima. Het is een kersenrode wijn met aroma’s van rijp rood fruit. De wijn is vol en in de smaak proef je het rode fruit zoals kersen en aardbeien terug met een klein beetje vanille.

SAMPIETRANA, PRIMITIVO, ITALIË

Eerste klas rode wijn, fluweelzacht en heeft een heldere, robijnrode kleur. Aroma’s van braam, pruim en kers. Zijn fruitige smaak is wat deze wijn zo bijzonder maakt. Het wijngoed Cantina Sampietrana is opgericht in 1952 en is een verhaal van traditie, passie en een sterke band met het land. Het prachtige authentieke gebouw met de mooie kelders is nog steeds gelegen in het historische centrum van San Pietro Vernetico langs de spoorweg. Dit strategische punt was belangrijk voor het vervoer van de wijnen naar Noord-Italië en de rest van Europa. Dit gebied staat bekend om de hoogstaande kwaliteit van de wijnen.

TERRE DEL BRUNO, CHIANTI, ITALIË

Chianti is een van de bekendste wijnen ter wereld. Als je het zo zegt is het net alsof er maar een soort bestaat maar er zijn diverse Chianti ’s uit verschillende delen van Toscane. Chianti ‘s uit het binnenland (heet) smaakt namelijk heel anders dan die van uit de kust (koele wind). De wat jongere Chianti zonder houtopvoeding zit aardig hoog in zijn zuren. De Chianti die wij schenken is van 2016 met houtlagering en die zwakken de zuren af wat de wijn wat ronder en aangenamer maakt.De wijn wordt soms nog uit nostalgisch, toeristisch oogmerk geleverd is mandflessen maar dit zie je steeds minder. Chianti heeft de hoogste Italiaanse kwalificering DOCG In onze Chianti proef je rijp rood fruit, florale tonen (viooltjes) en heerlijke zachte tannine.

Rijk, krachtig & intens

ZINIO, TEMPRANILLO, RIOJA, SPANJE

Deze wijn komt uit de bekende streek Rioja, Spanje. Uit deze streek komen hele mooie rode wijnen vandaan die over de gehele wereld bekend zijn. De wijn wordt net als bv de Sancerre, Chablis bij de naam van de stad/streek genoemd en niet bij de druif wat vaak het geval is. Je hoort (na een tijdje) te weten dat de wijn Pouilly-Fume van de Sauvignon Blanc druif is maar dat komt vanzelf. De wijnen worden bij de streek benoemd omdat een bepaalde (hoge) kwalificatie aangeeft. De rode Rioja is altijd gemaakt van de druif Tempranillo. Er zijn veel soorten Rioja’s op de markt te krijgen maar een echt slechte is er niet anders zou de wijn niet de naam Rioja mogen voeren. Een (rode) Rioja krijgt meestal wel houtrijping mee. Is dit echter niet het geval dan staat er Joven op het etiket. Wij schenken een Reserva wat inhoudt dat de wijn 1,5 jaar houtopvoeding op eiken heeft genoten en 2 jaar flesrijping. De rijping op fles gebeurt altijd bij de producent, dus wanneer je een Rioja koopt is deze altijd meteen op dronk. Daarentegen schenken we ook een Gran Reserva. Deze wijn heeft weer 2 jaar houtopvoeding genoten en heeft zelfs wel 3 jaar liggen rijpen op fles. In de geur ruik je rijp fruit en wat vanille van de eikenhouten opvoeding. In de smaak komen ook weer de tonen van rijp fruit naar boven evenals weer de toetsen van hout. De afdronk is zacht en lang.

TRAPICHE, MALBEC, ARGENTINIË

Als je het over Argentinië hebt als wijnland dan denk je gelijk aan de druif Malbec. Het is een druif die voor intense tanninerijke wijn zorgt met vaak tonen van pruimen, bramen, tabak en specerijen. Oorspronkelijk komt de druif uit het zuid-westen van Frankrijk maar deze is ook veel te vinden in de landen Chili en Argentinië. Ook onze Malbec van Bodega Trapiche komt uit Argentinië uit de streek Mendoza wat ook meteen het meest bekende gebied is. De wijn heeft de geur van zwart rood fruit (bramen, zwarte bessen), tabak, vanille en een beetje chocolade. In de smaak proef je ook een heel klein zoetje. Verder is de wijn vol met krachtige tannine.

VIGNAIOLI 68, PRIMITIVO, ITALIË

De Primitivo druif wordt meestal in één adem genoemd met de Californische Zinfandel. Intens robijnrode kleur. In de neus rijp, zwart fruit maar ook wat tonen van vanille. In de mond elegant, soepel en intens, zoals een Primitivo moet zijn. Luxe-editie van het domein, gebotteld in speciale imposante Bordeauxfles. Selectie van de beste percelen en oudste wijnstokken, zeer geconcentreerd. Heerlijk bij oude kazen, geroosterd vlees, wild, of een heerlijk glaasje zo!

MARQUES DE VARGAS, RIOJA GRAN RESERVA, RIOJA, SPANJE

Voor info zie de hiervoor eerder benoemde witte Rioja. In de geur ruiken we veel rood fruit, frisheid en levendige aroma’s. In de smaak vinden we door de lange houtrijping mooie tonen van toast, balsamico, koffie, chocolade, zelfs wat mint en een fijne kruidigheid. Dit alles tezamen met een zeer lange afdronk. De lange houtrijping zorgt voor mooie zachte tannine.

FRACCAROLI, CORVINA, RONDINELLA, MOLINARA, AMARONE, ITALIË

Een volle, stevige rode Italiaanse wijn. In de geur vinden we rijp donker fruit en mokka. Het heeft een lange intense en zachte afdronk. De Amarone is afkomstig uit Valpolicella, dit ligt in het noorden van Italië, bij het Italiaanse Veneto. De wijn wordt gemaakt van deels ingedroogde druiven, waardoor deze tot wel vijftig procent van hun vocht verliezen en zo een zwoel en geconcentreerde smaak hebben. De wijn wordt gemaakt van de drie bovengenoemde inheemse Italiaanse druivenrassen. De druiven worden in trossen geplukt en vervolgens gemiddeld drie maanden gedroogd in zogenaamde droogkamers. Tijdens het drogen worden de suikers en de smaken in de druiven geconcentreerder. Eenmaal gedroogd worden de druiven voorzichtig geperst. Daarna wordt de wijn enkele jaren in eikenhouten vaten te rijpen gelegd om zich zo verder te ontwikkelen. Afhankelijk van de wijnmaker kan deze vatrijping variëren van twee tot vijf jaar.

GUIDOBONO, BAROLO, ITALIË

Piemonte is een bekende wijnstreek en ligt helemaal in het noorden van Italië. Het betekent letterlijk: “aan de voet van berg”. Die omschrijving past ook perfect bij het gebied. Het noorden en het westen houden de kou tegen vanuit de Alpen, het oosten biedt bescherming tegen de regen en de Apennijnen houdt het slechte weer uit het zuiden tegen. In Piemonte ligt de stad Turijn en daar ten zuiden van liggen de wijngaarden van Barolo. Hier komen de beroemdste Nebbiolo wijnen vandaan. Dit is dé druif van Piemonte en de basis voor Barolo die door de Italianen zelf de koning onder de wijnen wordt genoemd. Internationaal wordt de Barolo ook tot de grootste wijnen van de wereld gerekend. Dit zit hem in zijn kracht en zijn complexe smaak. De wijn is rijk en vol, sappig door het jonge rode en donkerrode fruit en verfijnd met prachtige mineraliteit en elegante tannine.

CONDE SAN CRISTOBAL, TEMPRANILLO, MERLOT, CABERNET SAUVIGNON, RIBERO DEL DUERO, SPANJE

Spaanse wijn met een bordeaux-kwaliteit. Krachtige houtgerijpte Tempranillo aangevuld met Merlot en Cabernet Sauvignon. Een smaaksensatie van een topproducent uit Spanje. Volledig in balans komen de volgende smaken en aroma’s naar boven: Vanille, viooltjes, tapenade en kruiden. Een smaaksensatie van een topproducent uit Spanje.

CHATEAU MARQUIS MARGAUX, BORDEAUX, FRANKRIJK

Aards achtige tonen met tevens veel fruit (cassis en kers). Zachte en ronde tannines. Behoort tot de top van de wereld! De smaak van de wijn is vol en rijk, met een goede balans tussen fruitigheid en tannines. Deze wijn heeft een typische Margaux-elegantie en finesse, maar met een robuuste structuur en een lange afdronk. Chateau Marquis de Terme in de wijnregio Margaux is een bijzonder wijnhuis en heeft een rijke geschiedenis. De focus ligt op het behoud van traditionele wijnbereidingstechnieken, terwijl ze ook moderne wijnproduktie-methoden omarmen. Een schitterend voorbeeld van vakmanschap. De wijn is voornamelijk gemaakt van Cabertnet Sauvignon en Merlot, met een kleine hoeveelheid petit Verdot en Cabernet Franc voor extra complexiteit en structuur.

SILERMYN, CARBERNET FRANC, ZUID-AFRIKA

Een zalm roze rosé met in de neus tropische geuren en hinten van cranberry. De wijn is fris, maar wordt gevolgd door een smaak explosie van rode bessengeuren op de afwerking. Een delicate en droge rosé die heerlijk is voor de hete zomerdagen.

PAMPLOON, GRENACHE, CINSAULT, PROVENCE, FRANKRIJK

De Provence is een streek in Frankrijk. Deze streek staat vooral bekend om zijn Provence rosé. De bodem in de Provence is er zeer gevarieerd wat resulteert in verschillende type rose’s. De bodem in de Provence is vrij zanderig en rotsig met hier en daar wat klei en kalk. De temperatuur is er vrij hoog wat ten goede komt aan de druiven. De soorten wijn zijn Provence wit (5%), Provence rood (15%) en de overige Provence rosé is dus wel 80%. De druiven worden tijdens de vinificatie maar heel kort ingeweekt met de blauwe druiven wat de wijn zijn herkenbare lichte kleur geeft. De kleur wat tegenwoordig de wijn zo hip maakt. Onze Pamploon (Pamploen) is een echte dorstlesser dus ideaal voor op het terras met in de smaak fruittonen van aardbei en frambozen.

WHISPERING ANGEL, GRENACHE, CINSAULT, ROLLE, PROVENCE, FRANKRIJK

Een prachtige fles rosé die internationaal gezien een van de meest populaire rosé wijnen is. Een heerlijke wijn met een mooie frisheid en lichte kruidigheid. Bij ons te bestellen als fles of als magnum fles.

CAVA BRUT, SPANJE

Dit is de parel uit Catalonië. De wijn is bereid volgens de traditionele manier zoals de Champagne ook wordt gemaakt. Cava bewijst dat mousserende wijnen uit Spanje net zo lekker kunnen zijn als Frankrijk. In 1872 produceerde de Spanjaard Jose Raventos de eerste fles cava. Hij had gezien hoe de Champagne in heel Europa rijkelijk vloeide en besloot dit succes in Spanje te evenaren. De naam Champagne mocht echter niet aan deze wijn worden toegekend en het kreeg dus de naam Cava mee wat is afgeleid van het Spaanse woord ondergrondse kelder. Je mag een mousserende wijn namelijk alleen Champagne noemen als deze geproduceerd wordt uit het gelijknamige gebied Champagne. Een mousserende wijn ut Italië noemen we Prosecco en een mousserende wijn uit Frankrijk, maar niet uit de Champagnestreek noemen we Crémant. Evenals bij de Champagne wordt er bij de productie van cava en Crémant gebruik gemaakt van de methode traditionelle. Hierbij vindt de tweede gisting van de wijn plaats in de fles. Dit in tegenstelling tot de Prosecco, want hierbij vindt er alleen een eerste gisting plaats in grote rvs-tanks. De druk in de fles bij de methode traditionelle is dus ook veel hoger wat resulteert in een meer fijnere bubbel die je mousse noemt. Dit alles zorgt ook voor een hogere kwaliteit van het product. Cava en Cremant wordt van andere druivensoorten gemaakt dan die van Champagne. De druiven die bij de Cava worden gebruikt zijn Macabeo, Xarel-lo en Parellada en deze worden gemaakt in de regio rondom Barcelona. Onze cava is een brut. Deze benaming geeft de hoeveelheid suiker aan die zich in de fles bevindt. Een brut staat voor droog.

PROSECCO ROSÉ SPUMANTE, ITALIË

Mooie, fruitige rosé Prosecco. Vol van fris zomerfruit als aardbeien en framboos met een fijne mousse!

MOËT & CHANDON - ICE IMPERIAL, FRANKRIJK

De Moët Ice is een zeer smaakvolle, licht zoete Champagne met een verfrissend karakter en tonen van gekonfijt fruit en honing. Deze heerlijke bubbel komt het beste tot z'n recht als je het ‘on the rocks' drinkt.

CHAMPAGNE, RUINART BRUT, FRANKRIJK

Evenwichtig, rond en vol, met een aanzet van goed gerijpt fruit zoals nectarines. De afdronk is lang met een karakteristieke frisheid afkomstig van het grote aandeel Chardonnay in de blend.

CHAMPAGNE, RUINART ROSÉ, FRANKRIJK

Duidelijk en vol. De aroma's van vers geplukte bessen komen volledig tot uiting. Elegante tonen van munt en roze grapefruit brengen met een heerlijke frisheid de wijn mooi in balans.

QUINTA DO NOVAL, TAWNY PORT, PORTUGAL

Zacht in karakter, 3 jaar op hout gerijpt. Typische Tawny met smaken van karamel, noten en vijgen

QUINTA DO NOVAL – 10 YEARS OLD PORT, PORTUGAL

Rijk en zacht in karakter met 10 jaar houtrijping. Klassieke Tawny met smaken van gedroogd fruit, noten en specerijen.

PINEAU DES CHARENTES BLANC, FRANKRIJK

Je ruikt de cognac en daardoor het zoete van honing. De smaak is ‘tutti frutti’, oftewel allerlei soorten fruit, maar ook tonen van tabak.

ROMATE CREAM SHERRY RESERVAS, SPANJE

Het is een zoete Sherry met de smaak van gekonfijt fruit en rozijnen. Hij is donker van kleur met een pittig, maar zacht aroma van rozijnen en pruimen.